Aktivni mladi za bezbednu zajednicu

22. Mar 2018.

Danas je u prostorijama OEBS -a u Novom Pazaru održana još jedna u nizu zanimljivih i iznad svega nadamo se korisnih radionica iz tematskog poglavlja " Aktivni mladi za bezbednu zajednicu ". Akcenat je ovog puta stavljen na predstavljanje činjenica kroz pojavne oblike ekstremizma, terorizma i radikalizma i rad na prevenciji tih neželjenih prilika. Predavači su bili eminentni stručnjaci, a radionica je osmišljena kroz dva strukturna dela .

U prvom delu učesnike je sa osnovnim modelima pojave ekstremizma i terorizma upoznala prof. dr. Marija Đorić, politikolog iz Beograda, koja je svoju pažnju govora usmerila na globalni nivo, navodeći jasne primere od prvih uočljivih negativnih elemenata do danas. U drugom delu učesnike je svojim prisustvom počastio profesor sa Fakulteta islamskih studija u Novom Pazaru Hajrudin Balić.

On se pre svega osvrnuo na ekstremizam koji je uslovio religijski koncept i jasno svoje tvrdnje potkrepio očiglednim primerima, čak i na ličnom planu. Završni ili produžni deo bio je i najzanimljiviji, jer je u njemu ostvarena puna koordinacija između predavača i učesnika, čime su kroz konstruktivan dijalog otklonjene makar trenutne sumnje i dileme iz ove oblasti. Kao i mnogo puta do sada članovi naše političke opcije uzeli su svoje aktivno učešće u realizaciji radionice. Naši predstavnici ovog puta bili su Resmija Rušović i Edis Mušić. Opšti zaključak učesnika bio je složan stav da se svakom vidu ekstremizma i terorizma treba suprostaviti, a da ukazivanje na problem putem svesne ponude činjenica jeste naša obaveza kao društveno odgovornih činioca.